5 typische Amsterdamse gerechten

Gaat u uit eten in Amsterdam, dan hebt u uiteraard een overweldigende keus aan restaurants en menu’s. Van zeer chique tot heel eenvoudig, en van exotische gerechten tot de doodgewone Hollandse keuken.

Nou is het natuurlijk leuk, om van allerlei buitenlandse gerechten te kunnen genieten, maar weet u dat de stad Amsterdam ook een aantal gerechten kent die typisch zijn voor onze hoofdstad?

Misschien wilt u eens kennis maken met de onvervalste Amsterdamse keuken.

Inmaken in azijn

Het inmaken in azijn is ontstaan in de Jordaan. Men leefde daar in diepe armoede, en moest iedere halve cent omdraaien. Het laten bederven van voedsel was uit den boze. Daarom ging men voedsel inleggen in azijn, waar men kruiden aan toevoegde. De Amsterdamse ui dankt zijn bekende gele kleur aan het saffraan dat bij het inmaken toegevoegd werd.

Er staat in Amsterdam nog steeds een fabriek, die deze tafelzuren verkoopt. U kunt er terecht voor augurken, komkommers, zilveruitjes, piccalilly en salades en natuurlijk de onvervalste Amsterdamse uien.

Op het typisch Mokumse kaasplankje zal dit tafelzuur niet ontbreken. Dit bestaat uit Old Amsterdam, roggebrood, mosterd, Amsterdamse uien ne een stukje bleekselderij. Ook Old Amsterdam is een typisch Amsterdams product, ontwikkeld naar de smaak van de kaas die vroeger in de Jordaan geproduceerd werd.

Koekjeswedstrijd

Menu restaurant AmsterdamEen bekend Amsterdams koekje is het koggetje.

In 1934 werd een wedstrijd uitgeschreven, waarbij twee banketbakkersverenigingen de strijd aangingen. De openbare vereniging won met het koggetje, dat zijn naam ontleende aan het koggeschip. Op de vaan van het toenmalig stadhuis staat dit schip afgebeeld.

De andere vereniging mocht de naam koggetje niet gebruiken, en maakte toen nougatines. In feite is dit dus gewoon een andere naam voor het Amsterdamse koekje.

Nog een bekend Amsterdams gerecht is de ossenworst. Dit is ontstaan in de zeventiende eeuw, toen er veel ossen ingevoerd werden uit Duitsland en Denemarken. De wordt werd gemaakt vangerijpt vlees dat bij zeer lage temperatuur gerookt werd. Daardoor bleef het rauw. Hij werd gekruid met specerijen die afkomstig waren uit de handel met Nederlands-Indië.

Internationale Handelsstad Amsterdam

De geschiedenis van Amsterdam als handelsstad blijkt alweer uit het ontstaan van de ossenworst. Ook als u door de hoofdstad loopt, zult u bijna overal het internationale karakter van de stad tegenkomen. Ook in de verschillende keukens die u er kunt vinden. U kunt keukens van ver weg en van dichterbij uitproberen. Een gulden middenweg is misschien de bourgondische Belgische keuken van restaurant Lieve: van dicht bij, maar toch heel anders.