Aangetekend post laten bezorgen: hoe werkt dat?

Wil je gebruik maken van postbezorging via MSG, dan is het in sommige gevallen slim om dat aangetekend te doen. Als je er zeker van wilt zijn dat een brief of poststuk de volgende dag bezorgd wordt, geeft aangetekend versturen je die zekerheid. Ook kan het voor een juridische handeling verplicht zijn om de brief aangetekend te versturen. Bijvoorbeeld bij het opzeggen van een huurovereenkomst. Als je kostbaarheden verstuurd, kun je aantonen dat ze verstuurd zijn, en zijn ze tot een bepaald bedrag verzekerd. Als je wilt kunnen aantonen dat een brief is ontvangen is aangetekend versturen ook een oplossing, zij het niet dé oplossing. Waterdicht bewijs is het namelijk niet.

Juridisch bewijs

Het aangetekend versturen is juridisch bewijs, als de ontvanger tekent voor ontvangst, of de post weigert, waardoor u hem ongeopend terug krijgt. De ontvangst of het weigeren van de aangetekende zending wordt door het postbedrijf digitaal vastgelegd, en is dus aantoonbaar.

Er zijn wel enkele haken en ogen, waardoor aangetekend versturen je niet altijd waterdicht bewijs oplevert:

De ontvanger kan namelijk de deur niet opendoen, en later claimen dat hij de post niet ontvangen heeft, en het ontvangstbewijs ook niet. Hij kan ook zeggen dat hij weliswaar een aangetekende envelop of poststuk heeft ontvangen, maar dat de inhoud niet overeenkomt met wat u zegt dat die is.

Extra bewijs

Om het eerste te ondervangen kunt u naast het versturen van de aangetekende brief nog een brief per gewone post versturen, en een e-mail. Of, als er tijd genoeg is, twee keer een brief per aangetekende post versturen. Het wordt voor de geadresseerde moeilijker om dan nog te ontkennen dat de brief bezorgd is.

Is er een kans, dat de geadresseerde de inhoud van uw brief gaat betwisten, dan kunt u deze in bijzijn van onafhankelijke getuigen inpakken en versturen.

Gebruik maken van een koeriersdienst

KoerierdienstMaakt u gebruik van een koeriersdienst, dan hoeft u de post niet aangetekend te versturen als u er zeker van wilt zijn dat hij de volgende dag bezorgd wordt. Met het koeriersbedrijf kunt u gewoon afspraken maken over wanneer wat bezorgd wordt, en tegen welk tarief.

Maar als het wel nodig is, is aangetekend verzenden ook bij een koeriersdienst mogelijk. De post wordt dan niet afgeleverd, tenzij de ontvanger zich identificeert, en tekent voor ontvangst. Ook naar een postbus kun je op deze manier post versturen. Het koeriersbedrijf geeft de geadresseerde dan een melding van de bezorging. Het poststuk kan dan alleen worden afgehaald na legitimatie van de geadresseerde.

Laat u bij een koeriersbedrijf, zoals MSG te Enschede, informeren naar de mogelijkheden!